معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان این که با حمایت دولت توزیع کود یارانهای بین کشاورزان انجام شده، گفت: سهم هزینه کود از مجموع هزینههای تولید در بخش کشاورزی به میزان ۳۰ درصد کاهش یافته است.
به گزارش پایگاه خبری پاژنگار ، غلامحسین ساربان معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی در نشست خبری با اصحاب رسانه افزود: توزیع کودهایی مانند کود ازته، فسفاته و پتاسه موجب شده تا هزینه کشاورزان در زمینه کود از ۴۰ به ۱۰ درصد کاهش یابد که این موضوع در جهت حمایت از کشاورزان و تولید در حوزه امنیت غذایی است.
وی ادامه داد: گیاه برای رشد به حداقل ۱۶ کود نیاز دارد که مهمترین کودهایی که مورد نیاز برای رشد محصولات کشاورزی هست از طریق شرکت خدمات حمایتی کشاورزی هر استان در اختیار کشاورزان قرار می گیرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: ۵۵ درصد توفیقات حوزه کشاورزی استان در زمینه اقدامات به نژادی و ۴۵ درصد به اقدامات به زراعی مربوط است، بنابراین برای افزایش بهره وری استفاده صحیح از کود باید در بین کشاورزان فرهنگ سازی کنیم.
وی افزود: طی سال گذشته ۲۲۱ هزار تن انواع کودهای فسفاته، ازته و پتاسه در بین کشاورزان استان خراسان رضوی توزیع شده است.
ساربان با اشاره به خسارت ۳۰ هزار میلیارد تومانی در حوزه کشاورزی خراسان رضوی طی سال زراعی جاری بیان کرد: متاسفانه فشار شدیدی بر روی کشاورزان استان بوده و معتقدیم حمایت از این قشر در حقیقت حمایت و تضمین امنیت غذایی محسوب میشود.
معاون تولیدات گیاهی، مدیریت جهاد کشاورزی خراسان رضوی همچنین اظهار کرد: آب مایه حیات و خاک خود حیات است. باید به خاک برسیم و تقویت کنیم که بخشی از آن توسط کود است.
وی افزود : 16 نوع کود باید در اختیار گیاه قرار گیرد. ما توسط مجموعه شرکت خدماتی، حمایتی کشاورزی سه نوع کود دولتی را در اختیار کشاورزان قرار میدهیم. در سال ۱۴۰۱ مقدار ۱۶۴ هزار تن کود ازته، ۴۲ هزار تن کود فسفاته و ۱۴ هزار و۵۰۰ تن کود پتاسه سهمیه داشتیم.
وی با اشاره به این که در استان خراسان رضوی ۳۳۷ هزار خانوار کشاورز بهرهبردار داریم، تصریح کرد: باید بخشی از درآمد کشاورز صرف زمین شود. طبیعت باید به طبیعت برگردد.در دنیا به ازای هر هکتار زمین سه دام شیرده وجود دارد. باید این چرخه در کنار هم باشند و همدیگر را تکمیل کنند.
در ادامه این نشست خبری کشاورز، محقق دانشگاه نیز عنوان کرد: کشاورزی مثل هر علمی پیشرفتهای زیادی داشته است. نوآوری و تکنولوژی وارد کشاورزی شده است، اما بخشی از افراد شاغل در این حرفه کم سواد هستند.
وی خاطر نشان کرد: علم و تکنولوژی روز به مزارع آنها راه پیدا نکردهاست. بخشی برمیگردد به سطحی که با آن کار میکنند، مزارع کوچک هستند و قابلیت ورود تکنولوژی جدید به آنها سخت است.
کشاورز یادآور شد: گیاه برای آنکه رشد کند به ۱۷ عنصر نیاز دارد. باید خاک بررسی و تجزیه شود تا مشخص گردد چه عناصری کمبود وجود دارد و نسخه کودی مختص خود داده شود. اغلب کسانی که به آزمایشگاه خاک مراجعه میکنند، کسانی هستند که با علم روز آشنا هستند.
این محقق دانشگاهی با اشاره به این که در کشور مصرف کود کم است، تصریح کرد: ما در کشور بد مصرفی داریم، هر چند بد مصرفی را به تمام محصولات نمیتوان تعمیق داد. استانداردهای هر کشور با کشور دیگر متفاوت است. آنچه باعث برگشت محصولات صادراتی میشود، بخاطر کود نیست، بخاطر سموم شیمیایی است.
وی اشاره کرد: کشور ما در اقلیم خشک و نیمه خشک واقع شده است. خاک ما متاثر از این اقلیم است. خاک کشور ما دارای فقر مواد عالی و عناصر غذایی است. در عناصر میکرو مثل آهن و روی نزدیک به ۷۰ درصد کمبود وجود دارد، که میتواند به انسان منتقل شود. نزدیک به نیمی از اراضی آبی ما متاثر از شوری هستند. در کنار اینها فرسایش خاک را نیز داریم
احمد نادری، سرپرست مدیریت باغبانی جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز بیان کرد: در سامانه جامع کودی کشور تا کنون ۱۶ هزار ماده کودی ثبت شدهاست. در سطح پایش بازار بخاطر آن که سوء استفاده نشود این کار انجام میگیرد. کشاورزان باید در زمان خرید به شماره ثبت کودی دقت داشته باشند و اصالت آن را مطمئن شوند
حسین عطایی سلامی، مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان رضوی نیز گفت: شرکت خدمات حمایتی کشاورزی یک شرکت صد در صد دولتی زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی است که وظیفه تهیه، تدارک و توزیع نهادهای کشاورزی را با هدف بهبود کشت، قطع واسطه و سهولت دسترسی به کودها را برعهده دارد.
وی افزود: ۱۷۸ کارگزار در کل شهرستانهای خراسان رضوی وجود دارد که خط مقدم ارتباط با کشاورزان هستند. توزیع کودهای تکلیفی توسط این کارگزاران انجام میگیرد. هدف ما این است دانش کارگزاران را در انواع کودهای به روز کنیم تا بتوانند مشورت خوبی به کشاورزان ارائه نمایند.
عطایی سلامی، اظهار کرد: پنجمین همایش و نمایشگاه آموزشی ترویجی سبد کودهای کشاورزی پیش بینی شده است تا با شرکتهای دانش بنیان با هدف استفاده از تولیدات داخلی آشنا و قرارداد منعقد شود، تا بتوانیم ارتباط تولید کننده، توزیع کننده و مصرف کننده را راحتر نماییم.
مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان رضوی با بیان این که امسال پیشبینی ۱۹۹ تن کود کشاورزی شده است، که تاکنون در کود ازته، ۲۱ درصد، در کود فسفاته ۱۴ درصد و در کود پتاسه ۱۶ درصد توزیع شده است، گفت: هدفگذاریهایی برای این همایش تعیین گردیدهاست که به ارتقاء منزلت شرکت به عنوان حامی، ایجاد ساز و کار مناسب طرح خودکفایی کودهای کشاورزی، حمایت از تولید داخلی در کودهای کشاورزی، آشنایی با دستاوردهای کشور، ایجاد چشمانداز تولید داخلی کودهای کشاورزی و معرفی کودهای با کیفیت و استاندار کشور، به عنوان بخشی از این هدفگذاری اشاره نمود.
شایان ذکر است؛ شرکت خدمات حمایتی کشاورزی با بیش از ۷۰ سال سابقه، متولی تامین، تولید و توزیع نهادهای کشاورزی است. با توجه به وظایفی که به شرکت تکلیف شده است، موطف است در زمینه نهادهها بخصوص با رویکرد کودهای شیمیایی مستقیما این کار را از منابع داخلی و خارجی انجام دهد.
در خصوص حمایت از بخش خصوصی سالهای گذشته با توجه به رویکرد حمایتی وزارت جهاد کشاورزی، دنبال آن بود که این حمایت تقویت شود. شرکتهای تولیدی کودهای شیمیایی در حوزه کودهای غیر تکلیفی، تعاملی خوبی با شرکت دارند. در حال حاضر شرکت خدمات حمایتی، در ۹۲ قلم کود غیر یارانهای غیر تکلیفی با شرکتهای مختلف تولیدی کشور تفاهمنامه دارد.
محصولات تولیدی بر اساس ضوابط و استانداردهای موسسه آب و خاک کشور، تولید میشوند و مورد کنترل و پایش مواد کودی قرار میگیرند. این محصولات الزاما باید دارای شماره ثبت کودی از موسسه آب و خاک باشند تا تضمین برای مصرف اراضی کشاورزی کشور باشند
گفتنی است؛ پنجمین همايش آموزشي ترويجي و معرفي محصولات سبد کودي به میزبانی استان خراسان رضوي در تالار شیرین مجتمع شهدای سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ( برج سپید) با حضور ۱۹ توليد کننده داخلی برگزار شد، که ۴ شرکت دانش بنيان تازه ترين عملکرد خود را به عرصه نمايش گذاشتند.